Skip to main content
فهرست مقالات

آلودگی شیر به بقایای آنتی بیوتیک ها طی چهل سال اخیر در ایران

نویسنده:

(8 صفحه - از 23 تا 30)

آنتی‌بیوتیک‌ها به گروهی از داروها تعلق دارند که به داروهای ضدمیکربی موسومند و پنی‌سیلین، تتراسایکلین و آموکسی‌سیلین از جمله آن‌ها هستند. این دارو‌ها برای حذف یا مهار رشد باکتری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند بدون اینکه زیان قابل‌توجهی به سلامت میزبان وارد آورند. زمانی که دارو به‌صورت تزریقی، موضعی یا خوراکی به انسان یا حیوان تجویز می‌شود مقداری از آن در بدن تجمع می‌یابد که به آن باقیمانده آنتی‌بیوتیک گفته می‌شود. این باقیمانده در خون، بافت‌های عضلانی و مایعات بدن نظیر شیر قابل‌تشخیص است و در صورت مصرف شیر حیوانی که مورد تجویز آنتی‌بیوتیک قرار گرفته است باقیمانده آنتی‌بیوتیک موجود در شیر می‌تواند برای مصرف‌کننده و صنایع تخمیری شیر زیان‌آور باشد. اولین مطالعه در مورد وجود باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر در سال 1341 در کشور صورت گرفت و نتایج بررسی‌های بعد از آن نشان می‌دهد که روند آلودگی شیر به باقیمانده این داروها در طول چهار دهه یک روند افزایشی در کشور بوده است. با توجه به مخاطرات وجود باقیمانده آنتی‌بیوتیک در شیر چنین به‌نظر می‌رسد که وجود یک استراتژی موثر و کارا که دربرگیرنده ابعاد گوناگون این امر، یعنی مقامات کنترل‌کننده، دامدار و صنایع شیر باشد از ضروریات بهداشت همگانی است.

خلاصه ماشینی:

"در مقایسه روش‌های تشخیص مورد استفاده در این بررسی نتایج زیر حاصل گردید: تعداد 92 درصد نمونه‌های شیر خام و 72 درصد شیر پاستوریزه که با روش سیلندر پلیت از نظر پنی‌سیلین G فاقد آلودگی (پنی‌سیلین G کمتر از PPb4) تشخیص داده شدند توسط تست سریع بتااستار نیز همین نتیجه را داشتند. با توجه به بررسی‌های انجام‌شده و قوانین و پیشنهادات سازمان‌های مرتبط بین‌المللی در زمینه خطرات ناشی از بقایای دارویی و آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر که به‌دنبال تجویز داخل پستانی یا عمومی آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر پدیدار می‌گردد، لازم است توصیه‌های زیر مورد توجه قرار گیرد: 1- رعایت کامل دستورالعمل‌های لازم برای تجویز،‌ کاربرد و کنترل آنتی‌بیوتیک‌های مورد استفاده در درمان دام 2- تجویز آنتی‌بیوتیک جهت درمان و پیشگیری بیماری زیر نظر دکتر دامپزشک 3- درمان بیماری ورم پستان حتی‌الامکان در فاصله بین دو دوره شیرداری (دوره خشکی) که علاوه بر مؤثر بودن درمان از ورود بقایای دارو به داخل شیر جلوگیری می‌شود. 8- قید دوره پاک شدن شیر از آنتی‌بیوتیک بخصوص در مورد پمادهای پستانی روی برچسب دارو 9- استفاده از تست‌های سریع ممانعت‌کننده رشد میکروبی در تشخیص آنتی‌بیوتیک‌ها به‌طور هفتگی و مرتب 10- نشان‌دار کردن آنتی‌بیوتیک‌های دامی به‌ویژه پمادهای پستانی با رنگ‌های بی‌اثر سپاسگزاری این مقاله بخشی از طرح پژوهشی «آلودگی شیمیایی مواد غذایی با منشأ دامی و بررسی وضعیت موجود در ایران» است که با حمایت مالی و معنوی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، گروه دامپزشکی و شاخه بهداشت مواد غذایی انجام گردیده و بدین‌وسیله قدردانی می‌گردد."


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.