Skip to main content
فهرست مقالات

جداسازی و شناسایی باکتری های لاکتیکی از محصولات لبنی سنتی کلیبر، هریس و ورزقان

نویسنده:

علمی-پژوهشی (وزارت علوم) (16 صفحه - از 23 تا 38)

پروبیوتیک‌ها مکمل‌های غذایی از میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که با قرار گرفتن در محیط روده می‌توانند تعادل میکروبی را در جهت افزایش سودمندی آن‌ها اصلاح کنند و با فعالیت خود مانع از فعالیت میکروارگانیسم‌های غیر مفید و بیماری‌زا شوند. از میان باکتری‌ها، باکتری‌های اسیدلاکتیک، متداول‌ترین نوع باکتری‌هایی هستند که به عنوان پروبیوتیک معرفی شده‌اند. این باکتری‌ها در محصولات لبنی وجود داشته و در طول مراحل تخمیر، اسید لاکتیک تولید می‌کنند. هدف از این تحقیق، جداسازی و شناسایی باکتری‌های پروبیوتیک از فلور موجود در شیر، ماست و دوغ سنتی مناطق کلیبر، هریس و ورزقان می‌باشد. جهت انجام این مطالعه، باکتری‌های لاکتیکی توسط روش‌های متداول کشت و شناسایی بر اساس خواص بیوشیمیایی شناسایی شدند و مقاومت به اسید معده و نمک‌های صفراوی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس برای شناسایی دقیق‌تر با جفت آغازگرهای اختصاصی، ژن 16S rRNA باکتری‌ها تکثیر داده شد و بعد از خالص‌سازی محصول PCR، ژن مورد نظر تعیین توالی گردید. در نتیجه این بررسی، 17 سویه لاکتوباسیلوس و 6 سویه انتروکوکوس از مناطق کلیبر، هریس و ورزقان جدا شده‌اند که می‌توانند کاندید مناسبی برای بررسی‌های بیشتر به عنوان پروبیوتیک باشند

خلاصه ماشینی:

"جهت انجام این مطالعه، باکتری‌های لاکتیکی توسط روش‌های متداول کشت و شناسایی بر اساس خواص بیوشیمیایی شناسایی شدند و مقاومت به اسید معده و نمک‌های صفراوی مورد ارزیابی قرار گرفت. تعیین مقاومت ایزوله‌ها به نمک‌های صفراوی محیط کشت MRS مایع به عنوان کنترل و MRS مایع دارای 3/0 درصد املاح صفراوی (شرکت Merck آلمان) به عنوان کشت مورد آزمایش (تیمار) به طور همزمان با یک درصد از کشت باکتریایی فعال 24 ساعته تلقیح شد و در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 7 ساعت انکوبه شدند. آزمایشات بیوشیمیایی شناسایی مورفولوژیکی ایزوله‌ها با استفاده از تست کاتالاز، رنگ‌آمیزی گرم، رشد در دماهای 10، 15 و 45 درجه سلسیوس و رشد در غلظت‌های مختلف نمک (5/6 و 4 درصد حجمی- وزنی کلرید سدیم در محیط کشت MRS مایع) انجام شد (Wood and Holzapfel, 1995; Garrity et al. در مطالعه‌ای بر روی محصولات لبنی کلومبیا، 17 ایزوله جداسازی شد و شناسایی براساس تست‌های بیوشیمیایی و توالی‌یابی ژن 16S rRNA انجام گردید و نشان داده شد که فراوان‌ترین باکتری‌های پروبیوتیک شناسایی شده لاکتوباسیلوس دلبروکی و استرپتوکوکوس ترموفیلوس بودند (Perea et al. Dorrit و همکاران (2013) از لاکتوباسیلوس پلانتاروم IMDO 788 به عنوان کشت استارتر در محصولات تخمیری سبزیجات استفاده کردند و نشان دادند که این سویه باعث تسریع فرایند تخمیر و افزایش غلظت و کیفیت محصولات نهایی شده و برای اجتناب از رشد مخمر ضروری می‌باشد. با توجه به‌اینکه سویه‌های لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس کازئی شناسایی شده در این پژوهش دارای خواص پروبیوتیکی از جمله مقاومت به شرایط اسیدی معده و نمک‌های صفراوی می‌باشند، می‌توانند به عنوان کاندید پروبیوتیک معرفی گردند تا بقیه تست‌های ایمنی را گذرانده و در صورت تأیید به عنوان استارتر در محصولات لبنی صنعتی مورد استفاده قرار گیرند."


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.