Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی اثر تنش خشکی بر کیفیت و کمیت ترکیبات موجود در اسانس گیاه شوید (Anethum graveolens L.) مقاله

نویسنده:

علمی-پژوهشی (وزارت علوم) (7 صفحه - از 138 تا 144)

چکیده:

گیاه شوید با نام علمی Anethum graveolens L.، یکی از گیاهان مدیترانه‌ای است که به علت خواص ضدمیکروبی اسانس آن، در پزشکی، صنایع غذایی و صنایع بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این تحقیق، اثر درصدهای مختلف کم‌آبی بر کیفیت و کمیت اسانس گیاه شوید مورد بررسی قرار گرفته است. تیمارهای خشکی اعمال شده شامل شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی)، 80 درصد ، 60 درصد ، 40 درصد و 20 درصد ظرفیت زراعی و جمع‌آوری نمونه‌ها دو هفته پس از آخرین تیمار صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین میزان اسانس(حجمی-وزنی) (51/0%) در تیمار خشکی 40% ظرفیت زراعی به دست آمد. نتایج انالیز اسانس نیز نشان داد که تغییرات میزان آلفا فلاندرن بعنوان مهمترین ترکیب شناخته شده در اسانس گیاه شوید در این بررسی از روندهای منظم افزایشی یا کاهشی تبعیت نمی نماید به طوریکه بیشترین مقدار آن در تیمار خشکی 80/0% ظرفیت زراعی و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد مشاهده شد. میزان ترکیب های دیل اتر و بتا فلاندرن در طی تیمارهای مختلف خشکی به ترتیب روندهای افزایشی و کاهشی را نشان می دهند. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که تنش خشکی دارای اثرات قابل توجهی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه شوید می‌باشد.

خلاصه ماشینی:

"نتایج آنالیز اسانس نیز نشان داد که تغییرات میزان آلفا فلاندرن به‌عنوان مهمترین ترکیب شناخته شده در اسانس گیاه شوید در این بررسی از روندهای منظم افزایشی یا کاهشی تبعیت نمی‌نماید به طوری‌که بیشترین مقدار آن در تیمار خشکی 80/0% ظرفیت زراعی و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد مشاهده شد. نتایج تحقیقات Andalibi و همکاران (2010) نشان داده است که در همه اندامهای گیاه شوید با افزایش مقدار آب در دسترس درصد اسانس کاهش یافته و در تیمارهایی که تحت تنش خشکی قرار نگرفته بودند کمترین درصد اسانس مشاهده شد که با نتایج حاصل از بررسی ما مطابقت دارد(Andalibi et al. هرمز و ماتسون ( 1992 ) عنوان کردند که هر کمبودی که رشد را بیش از فتوسنتز محدود کند، تولید متابولیت‌های ثانویه را جدول 1- تغییرات کمی اسانس گیاه شوید تحت تاثیر درجات مختلف کم آبی (بر حسب درصد وزنی-حجمی) (رجوع شود به تصویر صفحه) مقادیر میانگین 3 تکرار است، حروف مشترک بیانگر عدم اختلاف معنی دار در سطح p< 0. همان‌طور که در جدول 1 مشاهده می‌شود آلفا فلاندرن، بتا فلاندرن و دیل اتر سه ترکیب مهم موجود در اسانس گیاه شوید در تیمارهای مختلف خشکی است. آلفا فلاندرن به عنوان مهمترین ترکیب موجود در اسانس شوید در این بررسی با افزایش تنش خشکی تغییران منظمی را نشان نمی دهد به طوریکه درصد این ترکیب در تیمارهای شاهد، 80% ظرفیت زراعی، 60% ظرفیت زراعی، 40% ظرفیت زراعی و 20% ظرفیت زراعی به ترتیب 2/47، 2/57، 8/51، 7/54 و 2/50 می‌باشد (شکل 1)."

کلیدواژه ها:

اسانس ، تنش خشکی ، شوید ، فلاندرن ، دیل‌‌اتر


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.

لمشاهدة محتوی المقال یلزم الدخول إلی دخول الموقع.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.

You should become a Sign in to be able to see articles.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.