Skip to main content
فهرست مقالات

اثرات‌ ‌اسید‌ سالیسیلیک بر برخی از ویژگی­های مورفو-فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دانهال گردو تحت تنش شوری مقاله

نویسنده:

علمی-پژوهشی (وزارت علوم) (14 صفحه - از 205 تا 218)

چکیده:

در بین تنش‌های غیر زنده، شوری خاک یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر رشد و تولید محصول در سراسر جهان است. در این پژوهش، اثر اسید سالیسیلیک بر پارامترهای مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دانهال‌های گردو تحت تنش شوری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور اسید سالیسیلیک (صفر، 1، 2 و 3 میلی­مولار) و NaCl (صفر، 50، 100 و 150 میلی­مولار) در سه تکرار انجام شد و دانهال­های گردو 60 روز بعد از اعمال شوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی­داری در بین تیمارها برای صفات بررسی شده وجود دارد. نتایج نشان داد افزایش غلظت شوری باعث کاهش برخی پارامترهای رشدی مانند تعداد برگ، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی و ارتفاع ساقه گردید. همچنین شوری باعث کاهش رنگدانه­های کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ شد اما مقدار نشت یونی، مالون‌دی‌آلدئید و پرولین در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج کاربرد سالیسیلیک اسید نشان داد غلظت یک میلی­مولار این ماده موجب افزایش مقاومت دانهال‌های گردو به تنش شوری می­شود. همچنین اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر مقدار کاروتنوئید، محتوای آب نسبی برگ، نشت یونی، مالون‌دی‌آلدئید و مقدار پرولین معنی‌دار گردید. نتایج کلی آزمایش نشان داد کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت یک میلی­مولار باعث کاهش تخریب بافت در دوره تنش شوری می­گردد و به عنوان تیماری مناسب باعث حفظ دانهال گردو شده است.

کلیدواژه ها:

پرولین ، مالون‌دی‌آلدهید ، کلروفیل ، محتوای نسبی آب


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.

لمشاهدة محتوی المقال یلزم الدخول إلی دخول الموقع.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.

You should become a Sign in to be able to see articles.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.