Skip to main content
فهرست مقالات

تاثیر تغییرات دما و سرعت هوا بر فرآیند خشک کردن بادام زمینی در خشک کن هوای داغ

نویسنده:

(9 صفحه - از 107 تا 115)

مقدمه: هدف اصلی خشک کردن تولیدات کشاورزی، کاهش محتوای رطوبت به سطحی ایمن برای رسیدن به حداکثر ماندگاری می‌باشد. پارامترهای دما و سرعت جابجایی هوای عوامل اصلی موثر در فرآیند خشک شدن محسوب می‌شود. مدل سازی ریاضی فرآیند خشک کردن برای طراحی، بهبود سیستم های خشک کن موجود و حتی کنترل فرآیند استفاده می‌شود. مواد و روش‌ها: در این تحقیق تاثیر تغییرات دما (40، 50، 60 و 70 درجه سانتی‌گراد) و سرعت هوا (2 و 3 متر بر ثانیه) بر زمان و آهنگ خشک شدن بادام زمینی با استفاده از خشک کن هوای داغ مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات رطوبت در حین فرآیند خشک شدن تحت شرایط مختلف با مدل‌های مختلف ریاضی شامل نیوتن، دوجمله‌ای، میدیلی، پیج، پیج اصلاح شده و لگاریتمی برازش داده شد. یافته‌ها: پارامترهای دما و سرعت جابجایی هوا اثرات معنی‌داری بر روی زمان و آهنگ خشک‌شدن داشتند(01/0P<). نتیجه‌گیری: تاثیر دما بر فرآیند خشک‌کردن بسیار زیاد بود به طوری که افزایش آن از 40 تا 70 درجه سانتی گراد موجب کاهش زمان تا 8/67 درصد و افزایش آهنگ خشک شدن تا 109 درصد گردید. حداکثر تاثیر سرعت هوا برابر 3/37 درصد برای زمان خشک کردن و 9/20 درصد برای آهنگ خشک شدن بود. تغییرات رطوبت در حین فرآیند خشک شدن به خوبی با مدل دوجمله‌ای(999/0=R) مطابقت نمود.

Introduction: Decrease of moisture content to safe level in order to reach maximum maintenance is the principle goal of drying agricultural products. Parameters of temperature and air velocity are considered the main important factors in drying process. Mathematical modeling of drying process is used to design and improve available drying system and also to control the process. Materials and Methods: In this research, the effect of temperature (40, 50, 60 and 70 ºC) and air velocity (2 and 3 m.s-1) changes on drying time and rate of drying peanut using hot air dryer has been studied. Moisture variations during drying process under different conditions were fitted using various mathematical models including Newton, Two-term, Midili, Page, Modified Page and Logarithmic. Results: Factors of temperature and air velocity had significant effects on the drying time and the rate of drying (P<0.01). Conclusion: Effect of temperature on the drying process was considerable, therefore an increase in this parameter led to a 67.8% decrease in time and a 109% increase in drying rate. The maximum influence of air velocity on drying time and rate was 37.3 and 20.9%, respectively. Moisture variations during the drying process were well fitted to a two-term model(R=0.999).

خلاصه ماشینی:

مواد و روش‌ها: در این تحقیق تأثیر تغییرات دما (40، 50، 60 و 70 درجه سانتی‌گراد) و سرعت هوا (2 و 3 متر بر ثانیه) بر زمان و آهنگ خشک شدن بادام زمینی با استفاده از خشک کن هوای داغ مورد بررسی قرار گرفت. اثرات دما در 4 سطح 50، 60، 70 و 80 درجه سانتی‌گراد، سرعت جابجایی هوای گرم در 3 سطح 1، 2 و3 متر بر ثانیه و روش آماده‌سازی محصول در چهار سطح بدون آماده‌سازی، آماده سازی با آب داغ، آماده سازی با کربنات پتاسیم 5% و 4/0% روغن زیتون و آماده سازی با هیدروکسید سدیم 5/0% بر روی زمان و آهنگ خشک شدن انگور مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها از تجزیه و تحلیل داده‌های بدست آمده نتیجه‌گیری شد که پارامترهای دما و سرعت جابجایی هوا اثرات بسیار معنی‌داری بر زمان و متوسط آهنگ خشک کردن در سطح احتمال یک درصد دارند. &lt;H6&gt;جدول 1- مدل‌های مورد استفاده در تحقیق برای خشک کردن داده‌ها&lt;/H6&gt; &lt;H6&gt;به تصویر صفحه مراجعه شود&lt;/H6&gt; - نتایج بدست آمده از برازش مدل‌های مورد آزمون در تمامی تیمارهای آزمایش نشان می‌دهد که مدل دو جمله‌ای و مدل لگاریتمی، برازش قابل قبولی با مقدار رطوبت در حین فرآیند خشک شدن در تیمارهای مختلف آزمایش دارند (جدول 4). غلامی و همکاران (1390) نیز در خشک‌کردن انگور نشان دادند که دو مدل دو جمله‌ای و پیج اصلاح شده، برازش قابل قبولی با مقدار رطوبت در حین فرآیند خشک شدن در تیمارهای مختلف آزمایش دارند. نتایج نشان می‌دهد که افزایش دمای خشک کن در مقایسه با سرعت جابجایی هوا تاثیر بیشتری بر کاهش زمان و تسریع آهنگ خشک شدن دارد.


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.