Skip to main content
فهرست مقالات

طراحی و پیاده‌سازی سیستم خبره تغذیه در بارداری

نویسنده:

علمی-پژوهشی (وزارت بهداشت)/ISC (8 صفحه - از 12 تا 19)

چکیده:

مقدمه: یکی از حساس ترین و مهم ترین دوران زندگی یک زن، دوران بارداری است. برخورداری از یک برنامه غذایی مناسب با توجه به فیزیولوژیک و خصوصیات ویژه فردی در جهت تامین نیازهای تغذیه ای مادر و جنین، کنترل وزن و پیشگیری از عوارض و بیماری های مختلف این دوران، امری ضروری می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه یک سیستم هوشمند تغذیه در جهت پایش وزن گیری و مشاوره تغذیه زنان باردار انجام شد. روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی بود و بر روی 100 نفر از زنان باردار که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. در طراحی این سیستم، از روش طراحی سیستم های خبره بر پایه قانون و تکنیک استنتاجی زنجیره پیش رو استفاده گردید. سیستم خبره طراحی شده در دو بخش پایش وزن گیری و پیشنهاد رژیم غذایی بر پایه وب پیاده سازی شد و مورد استفاده قرار گرفت. سپس خروجی سیستم با توصیه های واقعی ارایه شده توسط کارشناس تغذیه مقایسه گردید. یافته ها: بر اساس یافته های به دست آمده از شاخص Kappa در نرم افزار SPSS، سیستم طراحی شده با تشخیص ارایه شده از سوی کارشناس تغذیه در بخش های پایش وزن گیری و پیشنهاد رژیم غذایی به ترتیب 89/0 (خیلی قوی) و 79/0(قوی) تطابق داشت. نتیجه گیری: به کارگیری سیستم خبره تغذیه در بارداری، کمک موثری در جهت بهبود رژیم غذایی سالم، وزن گیری مناسب و بارداری بی خطر در زنان باردار به ویژه در مناطقی که دسترسی به متخصص تغذیه به آسانی امکان پذیر نیست، می نماید.

Introduction: Pregnancy is one of the most sensitive and important periods of a woman’s life. It is necessary to have a proper diet program based on physiologic changes and individual characteristics during pregnancy in order to meet the needs of mother and fetus, weight control, and prevention of different diseases and complications. The aim of this research was to implement an expert system for weight control surveillance and nutritional consulting. Methods: This study was an applied and descriptive study as performed on a random sample of 100 pregnant women. The system designing was created using expert systems methods based on rules and forward chaining technique. The web-based expert system was designed in two sections: weight controlling and suggestive diet. Then, the system output was compared with the actual advices provided by nutrition experts. Results: Using kappa index in SPSS software, the similarity of the results of designed system to the diagnosis by nutritionist was 0.89 (very strong) in weight control surveillance, and 0.79 (strong) in proposed diet. Conclusion: The findings of the study show that such systems can play an effective helping role in promoting healthy diet, weight control, and using diet among pregnant women, especially those who cannot easily access an expert nutritionist in some areas.

کلیدواژه ها:

سیستم خبره ،رژیم غذایی ،بارداری ،شاخص توده بدنی

pregnancy ،Body Mass Index ،Diet ،Expert Systems


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.