نویسنده: گلشنی، سیدعلیرضا؛ نعمت اللهی، سید روح الله؛
نویسنده مسئول: سرافرازی، عباس؛
تاریخ پزشکی پاییز 1399 - شماره 44 علمی-پژوهشی (وزارت بهداشت)/ISC (12 صفحه - از 40 تا 51 )
زمینه و هدف: مالاریا یا تب نوبه بیماری که عامل آن تکسلولی به نام پلاسمودیوم و توسط پشه آنوفل به انسان منتقل میشود. مالاریا یکی از بیماریهای بومی ایران بود و سالیانه 40-30 درصد مرگ و میرها به این اختصاص داشت. بیماری در خراسان و مازندران و کرمان کانونهای پراکندهای را به وجود آورده بود، یکی از مناطقی که به آن کمتر پرداخته شده، منطقه ایالت فارس در جنوب ایران است. جغرافیای بیماری مالاریا از شیراز آغاز میشد، چنانکه هوای شهر شیراز در تابستان گرم و با عفونت همراه بود که این امر باعث بروز انواع بیماریهایی چون مالاریا میگردید، به گونهای که مالاریا در این شهر بیداد میکرد. در دیگر نقاط فارس که به عنوان مناطقی که بیماری مالاریا شدت داشت، در شمال فارس از نقاطی که خرما در آنجا میرویید، شروع میشد و تا سواحل خلیج فارس ادامه مییافت و در نواحی جنوبیتر به ویژه بندر بوشهر شدت آن زیادتر بود. در نواحی لار و لارستان حشرات انتقالدهنده بیماری، بسیار وجود داشتند. مواد و روشها: ﺭﻭﺵ به کارگرفتهشده در ﺍﻳﻦ ﭘﮋﻭﻫﺶ، ﺭﻭﺵ ﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪﺍﻱ ﻭ ﭘﮋﻭﻫﺸﻲ ﺗﺎﺭﻳﺨﻲ (Historical Research) ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﻧﮕﺎﻫﻲ ﺗﺎﺭﻳﺦﻧﮕﺎﺭﺍﻧﻪ ﻭ ﺷﻴﻮﻩﺍﻱ روایی ﻛﻪ ﺩﺭ ﻋﻠﻮﻡ ﺍﻧﺴﺎﻧﻲ ﻣﺮﺳﻮﻡ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻪ ﺑﺮﺭﺳﻲ بیماری مالاریا در فارس در دوره قاجار دارد. یافتهها: مالاریا از جمله مهمترین بیماریهای شایع در ایالت فارس در دوره قاجار بوده است و تلفات بسیاری نیز به بار میآورد. در این مقاله جنبههای گوناگون این بیماری را به کمک منابع تاریخی، روزنامهها و اسناد مورد بررسی قرار میگیرد. ملاحظات اخلاقی: کمیته اخلاقی گروه تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دکتر علی شریعتی از دانشگاه فردوسی این مطالعه را تایید کرد. نتیجهگیری: در این مقاله با بررسی بیماری مالاریا در مکان جغرافیای ایالت فارس و در دوره قاجار (1925-1789 م.) میپردازیم. ابتدا اهمیت آسیبشناسی تاریخ بیماری مالاریا در ایران مورد بررسی قرار گرفت و سپس به بررسی نقش شیوع بیماری مالاریا به عنوان عاملی که سبب تلفات انسانی در منطقه جنوب ایران و ایالت فارس بوده را مورد بررسی و تحلیل قرار دادیم.
کلیدواژه ها:ایران ، شیراز ، فارس ، دوره قاجار ، بیماری مالاریا ، تب نوبه
- دریافت فایل ارجاع :
(پژوهیار,
,
,
)
برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.
لمشاهدة محتوی المقال یلزم الدخول إلی دخول الموقع.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.
You should become a Sign in to be able to see articles.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.