Skip to main content
فهرست مقالات

تأثیر برنامه آموزشی تغذیه ای پیشگیری کننده از مسمومیت بارداری بر رفتارهای تغذیه ای زنان باردار

نویسنده:

سابقه و هدف: مسمومیت حاملگی شایع‌ترین عارضه دوران بارداری بوده و یکی از سه علت اصلی مرگ زنان باردار می‌باشد. با توجه به شیوع بالای مسمومیت حاملگی در شهرستان پلدختر، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی تغذیه‌ای پیشگیری‌کننده از مسمومیت بارداری بر رفتارهای تغذیه‌ای زنان باردار انجام شد. مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه‌تجربی بود که در سال 1396 و با شرکت 120 زن باردار سه ماهه سوم مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان پلدختر انجام گرفت. شرکت‌کنندگان در پژوهش به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی به دو گروه آزمون (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم گردیدند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل: پرسش‌نامه محقق‌ساخته مشتمل بر اطلاعات جمعیت‌شناختی، سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد بود. داده‌ها در نرم‌افزار ‌SPSS 16 و با استفاده از آزمون‌های کای دو، دقیق فیشر، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش تفاوت معناداری را در زمینه آگاهی، نگرش و عملکرد پس از مداخله بین گروه آزمون و کنترل نشان داد (P<0.001). همچنین تفاوت آماری معناداری بین میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون وجود داشت (P<0.001). نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مداخله آموزشی در بهبود رفتارهای تغذیه‌ای پیشگیری‌کننده از مسمومیت حاملگی موثر می‌باشد؛ از این رو پیشنهاد می‌شود ضمن انجام مطالعات بیشتر برای تایید نتایج، از این مداخله برای آموزش زنان باردار استفاده گردد.

Background and Objective: Preeclampsia (PE) is the most common complication of pregnancy and one of the top three causes of maternal death. Considering the high prevalence of PE, this study was conducted to determine the effect of nutrition training program for the prevention of PE on the nutritional behaviors of pregnant women in Pol-e dokhtar, Iran, 2017. Materials and Methods: This quasi-experimental study was carried out among 120 pregnant women in their third trimester of pregnancy referred to the healthcare centers of Pol-e dokhtar, Iran, in 2017. The participants were randomly assigned into two groups of intervention and control (60 individuals per group). The subjects were selected through cluster sampling method, and data were collected using a questionnaire developed by the researcher including questions about the participants’ demographic characteristics, knowledge, attitude, and function. Data analysis was performed using Chi-squared, Fisher’s exact test, independent samples t-test, and paired t-test by the help of SPSS software, version 16. Results: The results showed significant differences between the groups in terms of the level of knowledge, attitude, and function (P<0.001). Additionally, there was a significant difference between the pre- and postintervention scores of knowledge, attitude, and function in the intervention group (P<0.001). Conclusion: Educational intervention was effective in the prevention of PE in pregnant women through changing their nutritional behaviors. Therefore, it is suggested to educate pregnant women; moreover, further studies are recommended to confirm the results.


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.